Gıda Analiz Laboratuarımızda bal analizleri başlamıştır
Balın kalitesini, orijinalliğini doğrulamak ve mümkünse botanik ve coğrafi kökenlerini belirlemek için bal analizi yapılır. Bu amaçlar için en yaygın tespitler melissopalinoloji, duyusal, biyolojik ve fizikokimyasal yöntemlerdir.
Laboratuvarımızda bal analizi için hem standartlaştırılmış hem de en çok kullanılan ve yeni analitik yöntemlerin kapsamlı bir şekilde güncellenmiş metotları çalışılmaktadır. Balın fiziksel parametrelerinin (elektriksel iletkenlik, reolojik özellikler, özgül rotasyon, renk ve su aktivitesi) analizinde bala uygulanan metodolojiler, balın özelliklerinin ve en önemli bileşenlerinin (nem, şeker, enzimler, HMF, çeşitleri) analizi asitlik ve pH, formol indeksi, çözünmeyen katılar, organik asitler, proteinler, amino asitler, vitaminler, mineraller, uçucu ve yarı uçucu bileşikler ve polifenoller) ve antioksidan ve antimikrobiyal aktivitelerinin belirlenmesi son derece önemlidir.
Merkezimiz Gıda Analiz Laboratuvarı'nda bal analizleri başlamıştır.
Nem tayini |
Prolin analizi |
Diastaz analizi |
Hidroxymethyl Furfural (HMF) |
Polen sayımı |
Polen tür tayini |
Naftalin kalıntı analizi |
Serbest asitlik |
Elektriksel iletkenlik |
pH tayini |
Toplam antioksidan madde |
Toplam fenolik madde |
Renk tayini |
Uçucu bileşen tayini |
Kül tayini |
İletişim
Dr. Yusuf Can GERÇEK
yusuf.gercek@istanbul.edu.tr
02124555700