Gıda Analiz Laboratuarımızda bal analizleri başlamıştır

Balın kalitesini, orijinalliğini doğrulamak ve mümkünse botanik ve coğrafi kökenlerini belirlemek için bal analizi yapılır. Bu amaçlar için en yaygın tespitler melissopalinoloji, duyusal, biyolojik ve fizikokimyasal yöntemlerdir.

Laboratuvarımızda bal analizi için hem standartlaştırılmış hem de en çok kullanılan ve yeni analitik yöntemlerin kapsamlı bir şekilde güncellenmiş metotları çalışılmaktadır. Balın fiziksel parametrelerinin (elektriksel iletkenlik, reolojik özellikler, özgül rotasyon, renk ve su aktivitesi) analizinde bala uygulanan metodolojiler, balın özelliklerinin ve en önemli bileşenlerinin (nem, şeker, enzimler, HMF, çeşitleri) analizi asitlik ve pH, formol indeksi, çözünmeyen katılar, organik asitler, proteinler, amino asitler, vitaminler, mineraller, uçucu ve yarı uçucu bileşikler ve polifenoller) ve antioksidan ve antimikrobiyal aktivitelerinin belirlenmesi son derece önemlidir. 


Merkezimiz Gıda Analiz Laboratuvarı'nda bal analizleri başlamıştır.


Nem tayini

Prolin analizi

Diastaz analizi

Hidroxymethyl Furfural (HMF)

Polen sayımı

Polen tür tayini

Naftalin kalıntı analizi

Serbest asitlik

Elektriksel iletkenlik

pH tayini

Toplam antioksidan madde

Toplam fenolik madde

Renk tayini

Uçucu bileşen tayini

Kül tayini



İletişim 

Dr. Yusuf Can GERÇEK

yusuf.gercek@istanbul.edu.tr

02124555700