Gıda Analizinde Nano-Elisa
Basitlik, iyi hassasiyet ve kullanım kolaylığı gibi avantajları nedeniyle, enzime bağlı immünosorbent testi (ELISA) gıda güvenliği ve doğrulamasında güçlü bir araç olmuştur. Bununla birlikte, nispeten düşük hassasiyet ve doğruluk, geleneksel ELISA'nın gıda analizinde uygulanmasını engelleyen temel sınırlamalarıdır. Bu nedenle, sorunu çözmek için etkili stratejiler oluşturmak son derece önemlidir. Günümüze kadar, geleneksel ELISA'yı iyileştirmek için doğruluk, duyarlılık ve kararlılığın artırılmasında büyük ilerleme kaydedildi. Neyse ki, nanomalzemelere dayalı ELISA (nano-ELISA), geleneksel ELISA teknolojisini büyük ölçüde geliştirdi ve üstün performans gösterdi. Gıda analizlerinde nano-Elisa'nın kullanımının giderek arttığı görülmektedir.
ELISA, birçok avantaja ek olarak, kaçınılmaz olarak, kendi yapısının neden olduğu bazı sınırlamaları da içerir. Geleneksel ELISA'nın performansını artırmak, operasyonlarda kararlılığı, hassasiyeti, algılama aralığını ve rahatlığı arttırmak için büyük çabalar sarf edilmiştir. Nanomalzemelerin piyasaya sürülmesiyle, geleneksel ELISA'nın performansı büyük ölçüde iyileştirildi, bu da ELISA'nın araştırma ve uygulama alanlarında genel olarak daha erişilebilir olmasını sağlıyor.
Kaynak
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0165993618305399