Merkezimiz Gıda Analiz Laboratuvarı'nda aflatoksin analizleri başlamıştır

Aflatoksinler, genellikle Aspergillus flavus, Aspergilus parasiticus ve Aspergilus nomius tarafından üretilen, gıda endüstrisi için büyük önem taşıyan toksik metabolitlerdir. İmmünsüpresif, mutajenik, teratojenik ve kanserojen etkileri olabilir. Aflatoksinler, tahıllarda, kabuklu yemişlerde, pamuk tohumunda ve insan yemi veya hayvan yemi ile ilişkili diğer ürünlerde bulunabilir. Aflatoksin B1 en toksik ve en sık tespit edilen formdur. Diğer türler, konsantrasyon yüksek seviyedeyse önemli bir tehlike arz eder. Hayvanlar, büyüme, hasat veya depolama sırasında aflatoksin üreten fungal suşların bulaştığı yemlerin tüketilmesiyle aflatoksinlere maruz kalırlar. Hayvanlardaki toksisite semptomları, ölümden kronik hastalıklara, üremeyle ilgili müdahalelere, bağışıklık baskılanmasına, azalmış süt ve yumurta üretimine kadar uzanmaktadır. Dünya çapında kontrol sahibi devlet kurumlarının çoğunun, insan ve hayvan gıda maddelerinde izin verilen aflatoksin sayısı ile ilgili düzenlemeleri vardır. Bu nedenle, ürünlerde toplam aflatoksin varlığının doğru ve hızlı tespiti oldukça önemlidir.

Merkezimiz Gıda Analiz Laboratuvarı'nda aflatoksin analizleri başlamıştır. Detaylı bilgi için iletişime geçiniz.