Merkezimiz Gıda Analiz Laboratuvarı'nda Polisiklik Aromatik Hidrokarbon (PAH) analizleri başlamıştır
Polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH'lar), kimyasal yapılarında iki veya daha fazla benzen halkası içeren büyük bir kalıcı organik kirletici grubunu ifade eder. Organik bileşiklerin pirolizi veya eksik endüstriyel yanma ile üretilirler (Abbas ve ark., 2018; Li ve ark., 2018). Bağıl moleküler ağırlıklarına ve benzen halkalarının sayısına göre, PAH'lar hafif PAH'lar (LPAH'lar, 2-4 halka) ve ağır PAH'lar (HPAH'lar, 4'ten fazla halka) olarak ikiye ayrılabilir. PAH'ların çoğunun teratojenite, kanserojen ve mutajeniteye sahip olduğu ve insan sağlığına büyük bir tehdit oluşturduğu kanıtlanmıştır (Kim ve ark., 2013; Ramesh ve ark., 2004). PAH'lar 10.000'in üzerinde geniş bir ailedir. PAH'ların insanlar üzerindeki zararlı etkileri nedeniyle, bilim adamlarının kirlilik derecesini değerlendirmek için acilen bir standarda ihtiyaçları ortaya çıkmıştır. Amerika Birleşik Devletleri Çevre koruma ajansı (US EPA), içme suyunun sağlık risklerini değerlendirmek için "16 adet öncelikli PAH" olarak adlandırılan 16 adet bileşiği seçmiştir. Bu 16 adet PAH bileşikleri, tüm dünyada ve özellikle çevre ve gıda çalışmaları başta olmak üzere birçok alanda PAH araştırmaları için referans standartlar olarak hizmet vermektedir.
Merkezimiz Gıda Analiz Laboratuarı’nda metot optimizasyonu yapılarak GC-MS sisteminde PAH analizi başlamıştır.
İletişim
bibum@istanbul.edu.tr